Česká republika je na rekordní příčce v žebříčku podnikání Světové banky.

Česká republika si v celosvětovém žebříčku Světové banky Doing Businness pohoršila. Spadla z 26. pozice na 27. místo. Nejlepším podnikatelským prostředím se letos stal Nový Zéland, který ve vedení vystřídal Singapur.

Ministerstvo průmyslu a obchodu přitom vydalo zprávu, že Česká republika poskočila ve světovém žebříčku hned o několik příček. Ve skutečnosti si ale ministerstvo pouze špatně vyložilo výsledky, žádný úspěch Česka v kvalitě podnikání se nekoná.

Česká republika tedy neskončila na 36. místě, jak ministerstvo uvedlo, ale obsadila 26. příčku. Loni se tedy umístila dokonce o jeden stupeň lépe než letos.

„Špatně jsme interpretovali výsledky, nic to nemění na tom, že je Česká republika úspěšná, stále jsme v kvalitě podnikání v první polovině zemí Evropské unie,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Jeho poradce Miroslav Zámečník omyl zdůvodnil tak, že ministerstvo k výsledkům nedostalo žádné avízo o zpětných úpravách pořadí jednotlivých zemí.

„Metodika srovnávání se neustále zpřesňuje, je pak velmi těžké provádět srovnání v čase za jednotlivé roky,“ dodal Zámečník.

Světová banka u 190 zemí sleduje, jak regulační opatření ovlivňují podnikatelskou aktivitu. Z loňského druhého místa na příčku nejvyšší posunulo Nový Zéland především snížení daňového zatížení zaměstnanců a opatření usnadňující odvod daní.

Zpráva banky také uvádí, že rekordních 137 států za uplynulý rok přijalo opatření, která usnadňují založení a provozovaní podniků. Více než tři čtvrtiny těchto změn nastaly v rozvojových zemích.

Výrazně si letos polepšily země jako například Kazachstán, Spojené arabské emiráty nebo Makedonie, která se dokonce dostala do nejlepší desítky. Podle Světové banky je dobré umístění v žebříčku Doing Business zpravidla ukazatelem nižší míry mzdové nerovnosti a chudoby.

Hodnocení bere v potaz všechna opatření, která ovlivňují podniky napříč jejich životním cyklem, ať už jde o jejich zakládání, vyřizování úvěrů nebo vlastnické právo.

(pel)