V první polovině roku 2016 se v Česku realizovaly fúze a akvizice v hodnotě 4,9 miliardy dolarů.

Česká republika se stala největším trhem střední a jihovýchodní Evropy z hlediska velikosti a počtu uskutečněných transakcí. Podle průzkumu M&A barometr společností Ernst & Young se v první polovině roku 2016 v Česku realizovaly fúze a akvizice v hodnotě 4,9 miliardy dolarů (více než 121 miliard Kč), čímž ČR v regionu předstihla i Turecko a Polsko. Mezi nejaktivnější hráče patřil holding Czechoslovak Group, který uskutečnil několik významných transakcí.

M&A barometr analyzuje veřejně dostupné informace pocházející z různých renomovaných databází. Zahrnuje dokončené transakce mezi soukromými společnostmi. Nezohledňuje však například akvizice menšinových podílů pod 15 %, vnitrofiremní reorganizace či joint – venture.

Aktuální M&A barometr přišel s analýzou stavu a klíčových trendů českého trhu fúzí a akvizic v první polovině roku 2016. Ten předčil co do počtu i úspěšné období v letech 2013 až 2015. Česká republika se tak stala nejsilnějším trhem v regionu.

Opačný trend ve zbytku světa

Skutečnost, že čeští investoři v první polovině roku 2016 uskutečnili celkem 194 transakcí, což představuje 98% nárůst, je zajímavá především z hlediska upadajícího trendu objemu transakcí v celém světě.

Příkladem může být dosavadní lídr v těchto statistikách Turecko, které zaznamenalo pokles počtu transakcí na 133 oproti 155 v předcházejícím zkoumaném období.

Dynamický vývoj v České republice překvapil zejména v kontextu posledních let, kdy se zdálo, že trh našel svůj strop a předpokládalo se, že trend v roce 2016 bude podobný zbytku světa. Realita je ovšem jiná a trh fúzí a akvizic zaznamenal veliký růst.

„Česká republika se pohybuje zcela mimo evropský nebo světový trend trhu fúzí a akvizic a důvody je proto třeba hledat mimo ně. K ukončení intervencí ČNB na devizovém trhu může dojít rychle a nečekaně, a čeští i zahraniční investoři tak aktuálně velmi stojí o umístění svých prostředků do korunových aktiv, tedy i českých firem,“ prohlásil Petr Kříž, výkonný ředitel společnosti EY, která se podílela na analýze.

Nejaktivnější byla Czechoslovak Group

Největší podíl na objemu transakcí měly již tradičně investice domácích investorů následováné zahraničními investicemi v ČR, které každoročně převyšují domácí investiční aktivity směřující do zahraničí.

Domácí investoři svými zahraničními investicemi cílili především do sousedních zemí, nejvíce do Polska a na Slovensko.

Nejaktivnějším byl na trhu fúzí a akvizic holding Czechoslovak Group podnikatele Jaroslava Strnada. Ten se akvizicemi snaží oživit upadající, kdysi slavné značky českého a slovenského průmyslu.

Mezi akvizice Czechoslovak Group v roce 2016 patří největší letecká opravna ve střední a východní Evropě JOB AIR Technic, jež se dle EY stala čtvrtou nejvyšší transakcí uplynulého období v hodnotě 33 milionů amerických dolarů (816 mil. Kč).

Dále je to automobilka Avia, která pod novým majitelem již v příštím roce po několikaleté odmlce obnoví výrobu, výrobce radarové techniky společnost Retia nebo Elton hodinářská, výrobce hodinek značky Prim.

Další velmi aktivní společností byla čínská skupina CEFC, která transakcí v hodnotě 34 milionů USD získala minoritní podíl ve firmě Travel Service.

Vůbec nejhodnotnější transakcí byla koupě cestovní online agentury Invia společností Rockaway Capital za zhruba 85 milionů USD (2,1 mld. Kč).

Budoucnost českého trhu

Pokud jde o výhled do budoucnosti v oblasti uskutečněných transakcí, neměl by český trh mít vážnější obavy.

„Za předpokladu, že vývoj ve světě, respektive v regionu přijmeme jako předstihový indikátor vývoje v ČR, vývoj českého trhu v nejbližší době by měl být stabilní,“ uvedl Michal Hrmo, senior konzultant pro fúze a akvizice společnosti EY v ČR.

Ve vzduchu ovšem visí několik rizik, které můžou zpomalit již zmiňovaný dynamický růst fúzí a akvizic. Jedním z nich je očekávané ukončení intervencí na devizovém trhu a s tím spojené posílení české koruny. To by zdražilo české podniky, které pak už – zejména pro zahraniční investory – nebudou tak lákavé.

Konec intervencí ČNB se očekává ve 2. čtvrtletí roku 2017, i když guvernér Jiří Rusnok v zatím posledním vyjádření ČNB nevyloučil ani pozdější termín.

Lze tak předpokládat, že do ukončení intervencí ČNB se ještě řada významných transakcí uskuteční.

Například čínská společnost CEFC se netají plány na další akvizice a holding Czechoslovak Group (CSG) zvažuje vstup do Tatravagónky Poprad. (sfr)