Největší ropná společnost světa Saudi Aramco má být uvedena na burzu v roce 2018. Šejkové potřebují peníze. (Ilustrační foto: archiv)

Saudská Arábie připravuje uvedení své státní ropné společnosti Saudi Aramco na burzu v roce 2018. Prodávaných 5 procent akcií v jedné z největších světových firem bude zahrnovat celou společnost, nikoliv pouze podíl v rafineriích, jak se původně spekulovalo.

Saudi Aramco je největší ropnou společností na světě s objemem vytěžené ropy 3,5 miliardy barelů ročně, což je více, než vytěží dohromady 3 největší západní ropné společnosti, British Petrol, Exxon Mobile a Chevron.

Podle odhadů má Saudi Aramco celkovou hodnotu až 3 biliony dolarů (74 538 miliard korun). Někteří analytici však odhadují celkovou hodnotu firmy až na 10 bilionů dolarů (248 460 miliard korun).

Generální ředitel společnosti Saudi Aramco Amin Nasser potvrdil, že přípravné práce na prodeji 5% podílu přes burzovní trhy pokračují. Velmi brzy by měl být oznámen i seznam poradců, kteří byli vedením společnosti vybráni, aby asistovali při uvedení společnosti Aramco na burzovní trh.

Zatím nebylo rozhodnuto, na kterých burzách se nové akci zalistují a stále se prověřují největší světové burzy v New Yorku, Londýně, Hong Kongu a Tokiu.

Saudové na burzu dají celou společnost ne jen rafinérie

Zamýšlený 5% podíl by měl zahrnovat veškeré obchodní činnosti společnosti, nikoliv pouze aktiva vyčleněná ke zpracování ropy, jak se původně spekulovalo.

Prodej 5% podílu na společnosti Aramco je jedním z klíčových opatření pouštního království jak snížit svou závislost na příjmech z ropy. Rozpočtový deficit Saudské Arábie má letos dosáhnout 16 procent HDP.

Šejkové museli vydat dluhopisy

Kromě čerpání ze svých rozsáhlých finančních rezerv si Saúdská Arábie musela na financování deficitu poprvé půjčit vydáním státních dluhopisů.

Vláda Saúdské Arábie vstoupila na dluhopisový trh a prodala dluhopisy v celkové hodnotě 17,5 miliardy dolarů (430,7 miliardy Kč). Šlo o dluhopisy s dobou splatnosti pět, deset a třicet let.

Saúdská Arábie stejně jako další producenti ropy v Perském zálivu čelí problémům způsobeným značným poklesem cen ropy v posledních letech. Světové ceny ropy začátkem letošního roku poprvé za 12 let klesly pod 30 dolarů za barel.

V současnosti se pohybují kolem 50 dolarů za barel. V první polovině roku 2014 přitom cena ropy na světových trzích přesahovala hranici 100 dolarů za barel.

Problém v USA

USA nedávno schválily zákon, který omezuje imunitu států před žalobami na náhradu škody. Pro Saúdskou Arábii by tak mohl vzniknout problém u amerických soudů, které by mohly znemožnit efektivně prodávat dluhopisy či akcie. (mjm)

Více o tom ZDE:

Komentář: Nový americký zákon proti podpoře terorismu přesouvá politiku do rukou právníků