Evropská komise navrhuje jedno daňové přiznání pro velké firmy v celé EU.

Evropská komise plánuje zavést jednotný základ daně ve všech státech Evropské unie (EU). Velké firmy by měly zároveň danit najednou příjmy ze všech států unie, kde podnikají, a tyto daně pak posílat do jednotlivých zemí. Systém bude povinný pro všechny firmy s ročními příjmy nad 750 milionů eur.

Evropská komise představila návrh, který má zajistit jednodušší a spravedlivější daňový systém, jednotný pro celou Evropskou unii.

Evropské nadnárodní firmy by díky němu už neměly převádět zisky z jedné země do druhé, aby se vyhýbaly placení daní.

„Z debat, které jsem jako eurokomisař pro daně vedl, jasně vyplývá, že firmy potřebují jednodušší daňová pravidla v rámci společného evropského trhu. Zároveň musíme pokročit v boji proti vyhýbání se daňovým povinnostem,“ uvedl Pierre Moscovici, eurokomisař pro hospodářské a finanční záležitosti, daně a cla .

Komise proto přišla s návrhem na společný konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob.

Společný konsolidovaný základ daně z příjmů právnických osob má podle komise dát firmám pro výpočet svých zdanitelných zisků v rámci EU poprvé k dispozici jednotná pravidla.

Nový systém zdanění právnických osob bude povinný pro velké nadnárodní skupiny, které mají pro agresivní daňové plánování největší kapacitu. Zajistit by to mělo, že společnosti s celosvětovými příjmy nad 750 milionů eur ročně budou odvádět daně tam, kde skutečně zisk vytváří.

 

(pel)