Tři české řetězce musí stáhnout z trhu 3,5 milionu polských vajec kvůli salmonelóze.

Tři velké české obchodní řetězce Kaufland, Ahold a Tesco musí stáhnout z prodeje 3,5 milionu vajec od polské společnosti Fermy Drobiu Wozniak. Podle veterinářů ze Státní veterinární správy by mohly obsahovat bakterie salmonelózy.

O možném nebezpečí dostali veterináři informaci prostřednictvím systému rychlého evropského varování RASFF, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

„O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie,“ uvedl Pejchal.

V České republice podle SVS přijaly vejce od polské společnosti Fermy Drobiu Wozniak obchodní řetězce Ahold (provozuje síť obchodů Albert), Kaufland a Tesco Stores a zpracovatelská firma Miloše Minaříka z Opatovic.

Podle SVS by mohlo být na skladech a v prodejnách v tuto chvíli ještě 2,67 milionu vajec. Dalších více než 900 000 vajec odebral postupně ve třech šaržích zpracovatel Miloš Minařík z Opatovic.

Všechny řetězce vejce stáhly z prodeje a nabízejí zákazníkům, že je mohou vrátit a dostanou za ně peníze zpět.

„Veškeré zboží bylo dle nařízení Státní veterinární správy ihned staženo z prodeje,“ uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl.

Vejce z rizikových šarží budou neškodně zlikvidována

Podle dat Českého statistického úřadu se do České republiky z Polska za letošních prvních osm měsíců dovezlo přes 13 milionů kilogramů vajec v hodnotě za více než 300 milionů korun.


Závadné šarže vajec

Závadné šarže měly dobu trvanlivosti do 22.10., 25.10.,31.10., 3.11, 4.11., 5.11., 6.11., 7.11., 8.11., 10.11., 13.11., 14.11. a 15.11. 2016.

(pel)