Daň z přidané hodnoty u čepovaného piva se nesníží.

Čepované pivo se prozatím zlevňovat nebude. Koalice se neshodla na snížení daně z přidané hodnoty (DPH) u čepovaného piva nebo základních potravin. Potvrdili to předsedové vládních stran ANO, ČSSD a KDU-ČSL, které se shodly, že s daní nebudou hýbat až do příštích sněmovních voleb.

O snížení DPH u čepovaného piva z 21 procent na 15 procent od příštího roku a u základních potravin ze současných 15 procent na 10 procent od roku 2018 hovořili vládní politici v čele s ministrem financí Andrejem Babišem, který tím chtěl kompenzovat restauracím ztráty se zavedením elektronické evidence tržeb (EET). Ke shodě ale koalice nedospěla.

„Koaliční shoda v tom není, nemělo by to úspěch. Základní teze byla s DPH už nehýbat,“ uvedl Jiří Mihola (KDU-ČSL).

Podobně jako Mihola se vyjádřil také předseda sociálnědemokratických poslanců Roman Sklenák.

Podle předsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka mělo snížení daně u čepovaného piva pomoct restauracím.

„Tam bohužel nedošlo k dohodě. Kolegové ze sociální demokracie nesouhlasili s tímto postupem, takže z našeho pohledu je to škoda. My jsme chtěli vlastně pomoci hospodským, kteří zavádí EET,“ sdělil.

Koaliční strany nenašly shodu ani na návrzích v sociální oblasti, o nich bude koalice dál jednat. Do parlamentních voleb chce ještě například řešit situaci rodičů samoživitelů. Spory o zálohové výživné má řešit pracovní skupina, podobně jako zákon o sociálním bydlení.

(pel)