Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Ve střední a jihovýchodní Evropě vydělává nejvíce polská firma PKN Orlen

Mezi TOP 500 firem ve střední a jihovýchodní Evropě podle výše tržeb se dostalo na 74 českých firem. O rok dříve jich bylo 79. Celkově 3. místo obsadila Škoda Auto, která zároveň pošesté vyhrála mezi firmami z ČR. První místo patří opět polské PKN Orlen, druhé místo obhájila maďarská ropná firma MOL, uvedla společnost Deloitte.

Británie a Austrálie jednají o dohodě o volném obchodu po brexitu

Británie začala jednat o obchodních dohodách s Austrálií, které by měly začít platit po oficiálním ukončení brexitu. Australský ministr obchodu Steven Ciobo pro BBC uvedl, že silné historické vazby mezi oběma zeměmi urychlily předběžná jednání. Celý proces vystoupení Británie z EU začne příští rok a bude trvat 2 roky. Dohody s Austrálií začnou platit až poté, tedy nejdříve v polovině roku 2019. Ciobo zároveň nabídl Británii australské odborníky, kteří by jí pomohli při vlastních obchodních jednáních mimo vliv Evropské unie.

Do prodeje jdou nové telefony od Applu, iPhone 7 má mít lepší reproduktor i displej

Americká technologická společnost Apple má ve středu představit nový model chytrého telefonu iPhone 7. Oproti předchozím modelům by měl být více odolný proti vodě, měl by bez poškození vydržet až 30 minut ponořený. K tomu přibude duální fotoaparát či displej, který reaguje na světlo v okolí. Vylepšený by měl být i reproduktor a chybět by měl proto konektor na sluchátka – Apple tak chce povzbudit zákazníky k používání bezdrátové technologie Bluetooth. Minimálních změn by měl doznat design, novinkou je černá barva.

Ceny bytů, rodinných domů a pozemků v ČR ve 2. čtvrtletí  nadále rostly 

V meziročním srovnání nejvíce zdražily byty v Praze a Jihomoravském a Královéhradeckém kraji. Podle analytiků šlo o nejvyšší růst cen za posledních 5 let, což platí i v případě prodeje pozemků, uvedla Hypoteční banka. Ceny starších panelových bytů podle její zprávy vzrostly dvakrát rychleji než u cihlových bytů, nejméně naopak zdražily rodinné domy.

Nebezpečí recese po brexitu pominulo, tvrdí guvernér Bank of England

Guvernér Bank Of England Mark Caney prohlásil, že je naprosto klidný ohledně dopadů brexitu na britskou ekonomiku. Podle něho hrozba recese ustoupila i díky včasnému zásahu. Pod dohledem jeho banky prý Británie proplula potenciálním nebezpečím nad očekávání hladce. Britská centrální banka na srpnovém zasedání přistoupila k měnověpolitickým opatřením, snížila klíčovou úrokovou sazbu na 0,25 % a rozšířila program kvantitativního uvolňování (QE). Libra se po hlasování propadla o 12 %, minimum zaznamenala na začátku července. Od poloviny srpna však opět posílila o 4 %.