Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Nejbohatší 1 % Britů vlastní 20 krát větší jmění než 5 % nejchudších

Tento ukazatel z Británie dělá jednu z nejméně rovných zemi na světě (vyjma rozvojových), a přispěl také k brexitu (lidé si dělali naději na lepší životní podmínky). Uvedla to společnost Oxfam, která analyzovala data z Credit Suisse. Poté vyzvala premiérku Theresu Mayovou, aby pomohla překlenout propast mezi nejchudšími a nejbohatšími Brity. Podle zprávy 10 % nejbohatších Britů vlastní polovinu jmění v zemi, horní 1 % pak téměř celou čtvrtinu. 

Běžný účet platební bilance ČR skončil ve 2. čtvrtletí schodkem 56 milionů

Bilance zboží a služeb byla podle České národní banky ve 2. čtvrtletí aktivní ve výši 109,1 miliardy korun, meziročně narostla o 33 miliardy korun. Saldo obchodní bilance se zlepšilo o 29,6 miliardy korun a aktivní bilance služeb o 3,4 miliardy korun. Zlepšení salda obchodní bilance ovlivnil růst vývozu o 2,5 %.

Výrobce minerálky Vincentka vyhrál po 10 letech spor v Číně o značku

Značku a název Vincentka používal protiprávně výrobce v Číně. V září byla definitivně zapsán jako jediný majitel ochranné známky český výrobce. Minerální voda z Luhačovic je údajně v Číně luxusním nápojem. Lahev tam vyjde v přepočtu na více než 300 korun. Kromě Číny se vyváží i na Slovensko, Kypr, Ukrajinu, do Ruska a Estonska. Společnost prodá ročně v průměru asi 4 miliony lahví.