Sobotkova vláda bude více regulovat pohřbívání. Hrobníkům nařídila povinné zkoušky a praxi v oboru. Za špatné pohřbení bude pokuta až půl milionu korun. s tímto a mnoha dalšími regulacemi počítá návrh novely zákona o pohřebnictví, který schválila vláda.

Nolve počítá s tím, že podnikatelé v pohřebnictví musí složit praktickou zkoušku a mít povinnou praxi v oboru. Právnická osoba by při porušení zákona mohla dostat pokutu až půl milionu korun.

Stávající podnikatelé v oboru pohřebnictví proto budou muset absolvovat víkendový rekvalifikační kurz a na základě toho získat certifikát.

Noví zájemci o podnikání v tomto oboru budou muset složit teoretickou i praktickou zkoušku před komisí přímo v provozovně pohřební služby.

Součástí bude prokázání dovednosti pietní úpravu těla zemřelého a jeho uložení do rakve.

Zkoušky bude provádět vždy osoba autorizovaná ministerstvem pro místní rozvoj.

Papírové rakve jen pětivrstvé

Podle novely schválené vládou bude zakázáno používat nejlevnějších papírových rakví. Papírová rakev bude muset být nejméně pětivrstvá.

mohla být papírová, ale minimálně pětivrstvá. Kromě toho si pozůstalí budou moci jako nyní vybrat různé druhy dřevěných nebo kovových rakví.

Státní kontrola zesnulých

Novým regulatorním opatřením schváleným vládou je povinnost uložená všem pohřebním službám a krematoriím. Ty budou muset vždy zajistit speciální místnost pro případnou úpravu i kontrolu zesnulých.

Nejvyšším kontrolním orgánem pro pohřbívání bude Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

V oboru pohřebnictví posílí také pravomoce krajů. Na každém krajském úřadu ministerstvo zřídí minimálně jedno pracovní místo pro pohřebnictví.

Samotná ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová vytvoří v příštím roce pro oblast pohřebnictví ve svém úřadu pět nových pracovních míst.

Později chce na ministerstvu vytvořit pro pohřebnictví samostatný odbor.

Nová úprava zákona o pohřebnictví zvyšuje pokutu pro fyzické osoby na 100 tisíc korun a pro právnické osoby až na 500 tisíc. (sfr)