Belgie musela odmítnou dohodu o volném obchodu mezi EU a Kandaou (CETA). Proti se totiž postavil parlament Valonska, jednoho z belgických regionů.

Belgie, na jejímž území sídlí Evropská komise, zmařila kanadsko-evropskou dohodu o volném obchodu (CETA) mezi Evropskou unií a Kanadou. Belgický premiér Charles Michel po jednání s představiteli regionálních vlád v pondělí oficiálně oznámil, že jeho země nyní tuto dohodu nemůže podepsat. Proti se v rámci Belgii postavilo Valonsko.

Podle unijních pravidel musí obchodní dohodu CETA schválit celkem 38 národních a lokálních parlamentů, včetně valonského. Ten však dohodu odmítl.

„Ultimátum nebude možné respektovat,“ prohlásil předseda valonského parlamentu André Antoine.

Evropská unie dala o víkendu Belgii čas do pondělního večera, aby věc vyřešila.

„Jasná odpověď zní v této chvíli ‚ne‘,“ prohlásil premiér Michel.

Vedle Valonska však mají výhrady vůči dohodě CETA i dva další belgické regiony.

Obchodní dohoda měla být slavnostně podepsána ve čtvrtek v rámci plánovaného summitu EU-Kanada.

Kanadská strana již oznámila, že bez podpisu dokumentu nemá konání schůzky smysl.

Obchodní dohodu mezi EU a Kanadou podpořili vlády všech 28 členských zemí unie.

Valonsko tvrdí, že smlouva CETA by byla používána jako vzor pro další obchodní dohody například s Japonskem nebo USA. Belgický region proto trvá na tom, aby smlouva byla dotažena do detailů.

Předseda valonského parlamentu Antoine poukazoval například na to, že v unijní smlouvy nejsou transparentní. Valonský premiér Paul Magnette již v sobotu uvedl, že ve smlouvě zbývá vyřešit jen některé menší problémy.

CETA se vyjednávala 7 let

CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) s Kanadou, která se vyjednávala 7 let, by měla eliminovat 98 % všech cel mezi státy Evropské unie a Kanadou.

Přímým efektem pro evropské firmy a spotřebitele by měla být úspora v odhadované výši půl miliardy EUR na nezaplacených clech.

Nárůst vzájemného obchodu mezi Kanadou a EU měl přinést růst evropského HDP a zaměstnanosti.

Kanaďané odhadují, že liberalizovaný přístup na evropský trh s 508 miliony obyvatel by navýšil vzájemný obchod o 20 % a přinesl nárůst kanadského HDP o 12 miliard kanadských dolarů ročně.

Přestože vlády všech 28 členských států s konečným zněním dohody CETA souhlasily, schvalovací proces narazil na valonský parlament, reprezentující frankofonní belgický region s 3,6 miliony obyvatel.

Pokus kanadské ministryně obchodu Chrystii Freelandové přesvědčit Valony k souhlasu skončil v pátek neúspěchem.

Viditelně zklamaná kanadská ministryně označila Evropskou unii za neschopnou uzavírat mezinárodní dohody.

Valoni dál trvají na svém, i když jejich výhrady jsou spíše obecně antiglobalizační. Dohoda podle nich způsobí příliv kanadského a hovězího masa na evropský trh a zvětší práva nadnárodních korporací zatímco sníží práva zaměstnanců a spotřebitelů. (mjm)