Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Nedostatečná fyzická aktivita stojí lidstvo ročně více než 67 miliard dolarů

Nejvíce peněz mizí každým rokem z globální ekonomiky v tomto ohledu kvůli léčbě a pracovní neschopnosti. Podle aktuální studie Světové zdravotnické organizace (WHO) by hodina cvičení denně tento problém v dlouhodobém horizontu odstranila. Osmihodinové každodenní sezení způsobuje ročně 5 milionů předčasných úmrtí. Kouření zabije ročně 6 milionů lidí.

Stát půjčí těžební společnosti OKD 700 milionů korun

Vláda ČR rozhodla, že peníze půjčí OKD státní podnik Prisko (spadá pod ministerstvo financí). Asi 400 milionů by mělo jít na dorovnání očekávaných výpadků v provozním kapitálu a 285 milionů korun na odkládané investice. Firma v případě reorganizace, kterou stát preferuje před konkurzem, plánuje uzavřít důl Paskov ještě letos, Darkov příští rok, Lazy v roce 2018, důl ČSA v roce 2021 a doly ČSM v roce 2023. Provozní úvěr by měl být splacen do okamžiku ukončení případné reorganizace.

Turecká vláda nařídila ukončit provoz 45 novin a 16 televizních stanic

Podle nové turecké vyhlášky nesmí v zemi již působit ani dalších 23 rozhlasových stanic, 15 časopisů a celkem 29 vydavatelství. Již dříve byl zavřen například web satirického časopisu a zrušeno několik vysílacích licencí. Na 40 novinářům navíc hrozí trestní stíhání, a problémy podle agentury AFP začínají mít i zahraniční zpravodajové. Akce namířené podle kritiků proti svobodě slova jsou reakcí na neúspěšný státní převrat v Turecku z 15 července letošního roku.

Jihokorejský gigant Samsung válcuje v prodejích smartphonů Apple

Zatímco společnost Apple v obchodech stagnuje, její velký konkurent Samsung Electronics naopak roste díky prodeji smartphonů již druhým rokem po sobě. Samsung dosáhl ve třech měsících (od dubna do června) zvýšení příjmů v meziročním srovnání o 5 % na zhruba 40,5 miliardy eur. Apple v porovnání s tím hlásí pokles tržeb o 14,6 % na ekvivalent 38 miliard eur. Za úspěchem Samsungu stojí prodej nového smartphonu Galaxy S7.

Facebook svými zisky z reklam meziročně vzrostl opět o 128 %

Sociální síť Facebook zveřejnila další data, která svědčí o bezprecedentním nárůstu zisků. Meziročně si společnost Marka Zuckerberga v 1. čtvrtletí tohoto roku polepšila o celých 128 %. Od dubna do června vydělal Facebook svému majiteli 2 miliardy amerických dolarů. Loni to bylo ve stejném období 719 milionů dolarů. Mobilní reklama tvoří nyní 84 % z veškerých příjmů Facebooku, které za poslední 3 měsíce činí údajně kolem 6,4 miliard dolarů.