Solární letoun Solar Impulse 2 úspěšně dokončil let kolem světa.

Švýcarský letoun na solární pohon Solar Impulse 2 obletěl svět a přistál v Abú Zabí. Stroj poháněný sluncem uletěl bez kapky paliva 40 tisíc kilometrů. Po úspěšně završené cestě kolem světa se tak vrátil na místo, odkud v březnu loňského roku odstartoval. 

Poslední etapa vedla z egyptské Káhiry a trvala dva dny a dvě noci.

V kabině tentokrát seděl švýcarský pilot Bertrand Piccard. Během celé trasy kolem světa se ale po jednotlivých letech střídal se svým krajanem André Borschbergem.

„Je to víc než úspěch v dějinách letectví. Solar Impulse se zapsal do historie energie. Jsem si jist, že v příštích deseti letech budou elektrická letadla pro 50 pasažérů dopravovat lidi na krátké a středně dlouhé vzdálenosti,“ sdělil Piccard.

Dodal, že technologie použitá v letadle je využitelná také na zemi v každodenním životě a mohou se díky ní až o polovinu snížit emise oxidu uhličitého. Právě tento plyn se považuje za hlavního přispěvatele ke globálnímu oteplování.

Téměř 500 hodin ve vzduchu 

Svůj let kolem světa dlouhý zhruba 40 tisíc kilometrů letoun odstartoval v březnu loňského roku a ve vzduchu strávil téměř 500 hodin.

Každý den letadlo vystoupalo do výšky 6 kilometrů.

„V noci jsme pak klesli níž, abychom si odpočinuli a snížili spotřebu energie tak, abychom mohli další den pokračovat,“ řekl při poslední pauze v egyptské Káhiře Borschberg.

Právě Borschberg absolvoval nejdelší etapu na celé cestě. Při přeletu z Japonska na Havajské ostrovy strávil v malé kabině, která má velikost telefonní budky, rekordních pět dnů a pět nocí.

Pilot si mohl dopřát jen velmi krátké dvacetiminutové spánky a to jen při dobrém počasí.

Cílem celého projektu je propagace solární energie, která je jediným zdrojem pohonu letadla.

Energii letoun získával z víc než 17 tisíc fotovoltaických článků, které přes den nabíjely baterie, aby motory fungovaly i v noci.

Zkušenosti z experimentu se v nejbližší době zřejmě využijí při vývoji dronů. Piccard spolu s Borschbergem se chtějí věnovat propagaci obnovitelné energie a založit mezinárodní instituci, která bude působit jako poradní orgán vlád. Dalším jejich cílem je hledat nové využití ekologicky čisté energie.

(red)