Řeka Vltava získá v Praze novou atrakci: vyhlídkové "ruské" kolo, které chce na smíchovské náplavce nechat postavit Praha 5.

U Vltavy v Praze má být velké ruské kolo vysoké 60 metrů. Městská část Praha 5 podepíše smlouvu s investorem, který by na smíchovská náplavce vyhlídkové kolo vybudoval a to do tří let.

Stát by tam mohlo už na Silvestra roku 2017, nejpozději však v roce 2019.

O záměru oficiálně informoval místostarosta Prahy 5 Martin Slabý (ANO).

Praha 5 zdůvodnila záměr na stavbu ruského kola snahou přitáhnout turisty s tím, že turistický ruch je v Praze většinou koncentrován na Prahu 1 a Praha 5 zatím neměla nic, čím by přitáhla turisty i do této městské části.

Potřebujeme vytvořit něco, za čím by turisté šli. Neumím si představit nic jiného, co by bylo takovým velkým lákadlem,“ oznámil starosta Slabý.

Se stavbou ruského kola u řeky nesouhlasí část místních obyvatel ani opoziční zastupitelé.

Proti je i primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Považuje takovou atrakci za zbytečnou. Praha má podle ní jiná atraktivní lákadla pro turisty.

Lístek za 200

Investorem vyhlídkového kola na smíchovské náplavce má být společnost Timsbury Capital. Ta odhaduje výši své investice na zhruba 200 milionů korun.

Bude zahrnovat celé okolí s tím, že samotné kolo bude stát několik desítek milionů korun.

Lístky na atrakci prý budou levné. Cena jednoho lístku by se měla pohybovat mezi 150 a 250 korunami.

Opoziční politici se obávají, že kvůli stavbě ruského kola zmizí část hřiště, do kterého radnice v minulosti investovala 6 milionů korun.

Varuje také  před špatnou dopravní dostupností místa a nedostatkem parkovacích míst. Tvrdí také, že projekt je v rozporu s územním plánem. (red)