Odborníci se pokoušejí o převratný vynález. vyrábějí pilulku, která by komukoliv zajistila pevné a rychlé svalstvo a výkonný kardiovaskulární systém bez toho, že by se musel fyzicky namáhat.

Pilulka místo cvičení začíná být realitou. Odborníci připravují převratný vynález „posilující pilulky“, která by komukoliv zajistila pevné a rychlé svalstvo a výkonný kardiovaskulární systém bez toho, že by se musel fyzicky namáhat, natož cvičit…

Cvičení zlepšuje zdravotní stav po všech směrech, pokračující vědecký výzkum se nyní snaží odhalit mechanismy, které přispívají k rychlejšímu metabolismu, krevnímu oběhu, zlepšení funkce srdce, mozku a jater.To vše totiž člověk potřebuje k pohybu, jehož následkem pak jeho svaly rostou a jsou také při vhodné zátěži rychlejší a výkonnější.

O výzkumu „posilující pilulky“ informoval magazín Trends in Pharmacological Sciences. Podle autorů studie není nápad zcela originální, nicméně tato pilulka, která by mohla mít v budoucnu pro pacienty alespoň terapeutický vliv, je pro vědce stále velkou výzvou.

Pilulka by měla především zvýšit výkonnost kosterního svalstva a zlepšit sílu a využívání energie, kterou tělo dostane v potravě. Výhod by ale pilulka měla mít víc, vliv by mohla mít totiž i na mozek a fungování nervové soustavy.

„Čas od času oprášíme myšlenku na vytvoření speciální cvičící pilulky, což je určitě alespoň zčásti cíl dosažitelný. Je ale třeba lépe pochopit molekulární cíle a procesy fyzické námahy“ uvedl spoluautor výzkumu Ismail Laher z Ústavu farmakologie a terapií na University of British Columbia ve Vancouveru.

Cílem se tak zabývá hned několik vědeckých laboratoří, přípravky se v rané fázi obvykle testují na zvířatech. Pilulka by měla především zvýšit výkonnost kosterního svalstva a zlepšit sílu a využívání energie, kterou tělo dostane v potravě. Výhod by ale pilulka měla mít víc, vliv by mohla mít totiž i na mozek a fungování nervové soustavy.

Cyklisté neodolali a ochutnali

„Je zřejmé, že lidé jsou za pravidelnou fyzickou námahu odměněni také zlepšením kognitivních funkcí, pevnými kostmi, zlepšením kardiovaskulárního aparátu,“ řekl Laher. „V tuto chvíli je nerealistické očekávat, že pilulka plně nahradí tělesná cvičení. Alespoň v blízké budoucnosti se tak nestane.“

Jedna z kandidátských pilulek byla již zneužita pro doping na cyklistickém závodě v roce 2013.

Užitečná by mohla být ale brzy těm, kteří nejsou schopní pohybu, a jsou třeba částečně ochrnutí. „Pro lidi s poraněním míchy by mohly být velkou úlevou, takoví lidé totiž trpí i změnami, které po znehybnění postupně nastávají v kardiovaskulárním systému i kosterním svalstvu. Pilulky by jim alespoň částečně pohyb mohly nahradit,“ dodal Laher.

Pro rozšířené používání takových přípravků bude třeba ještě plně pochopit jejich vedlejší účinky, aby mohly být kromě jiného určeny bezpečné dávky pro lidi a zvířata. Zpráva sice není konkrétní, ale tvrdí, že jedna z kandidátských pilulek byla již zneužita pro doping na cyklistickém závodě v roce 2013.

„Bádáme ve vzrušující, zcela nové oblasti,“ vysvětlil Laher. „Zatím tedy také ani netušíme, jaký vliv by mělo užívání takového preparátu z dlouhodobějšího hlediska.“

(red)