Konopí může přežít očekávané zvýšení koncentrace oxidu uhličitého a dokonce přitom posílit. Je to odolný plevel.

Sucho a další účinky globálních změn klimatu mají podle některých výzkumů pozitivní vliv na vytváření silnějších psychotropních vlastností marihuany. Bylo totiž prokázáno, že se marihuaně daří i při vyšší koncentraci oxidu uhličitého a omezeném množství vodních zdrojů.

„Marihuana je k suchu velmi tolerantní rostlina. Je to plevel a roste kdekoliv,“ uvedl představitel amerického Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami Bill Weinman.

„Sucho má jen malý efekt na tyto rostliny. V porovnání s jinými si s ním marihuana hravě poradí.“

Již v roce 1988 se objevil v amerických médiích článek, ve kterém výzkumný pracovník Virginia Tech tvrdil, že alkaloidy v marihuaně rostou rychleji za teplejšího počasí. Podobně jako je tomu i u tabáku a rostlin koky.

Některé výzkumy ovšem ukazují, že v obdobích sucha produkuje konopí více THC než za běžných podmínek, kdy není rostlina vystavena stresovému prostředí.

Nyní se ovšem již ví, že účinnou látkou v konopí nejsou alkaloidy, nýbrž tetrahydrocannabinol, neboli THC. Ten rostlina produkuje jako jakýsi repelent před vnějšími škůdci. Některé výzkumy ovšem ukazují, že v obdobích sucha produkuje rostlina více THC než za běžných podmínek, kdy není vystavena stresovému prostředí, což se týká i nešlechtěného konopí.

Za jedním z výzkumů stojí fyziolog rostlin amerického ministerstva zemědělství Lewis Ziska a etnobotanik James Duke.

„Čím většímu stresu je rostlina podrobena – velké teplo, zima nebo nemoc – tím léčivější se stává,“ prohlásil Duke.

Ziska mezitím prokázal, že se hladiny oxidu uhličitého v ovzduší zvyšují, z čehož by většina rostlin na planetě měla mít prospěch. Včetně marihuany.

Otázka proč se tak rostliny chovají, vrací vědce o miliony let zpět do minulosti. Drtivá většina rostlinných druhů se podle Zisky objevila v obdobích, kdy standardní koncentrace oxidu uhličitého v atmosféře byla o mnoho vyšší než dnes.

Lidé se oproti tomu vyvinuli v době, kdy koncentrace CO2 klesla na pozdější asi třetinovou hodnotu. Zatímco pro vývoj člověka byla tato úroveň ideální, většina rostlin se změně nikdy nedokázala plně přizpůsobit. Poté, co lidé začínají do atmosféry vypouštět více CO2, rostlinám se daří a větší množství oxidu uhličitého v ovzduší vítají.

Autoři studii uzavírají s tím, že marihuana má největší potenciál pro přežití, růst a svou produktivitu v sušárně, která je bohatá na výskyt CO2.

V roce 2009 studie zveřejněná v časopise Physiology and Molecular Biology of Plants ověřovala tyto hypotézy v reálném prostředí. Podle zjištění jejích autorů se marihuaně velmi dobře daří při koncentracích uhlíku přibližně dvakrát vyšších, než tomu bylo v dobách, kdy se lidský druh vyvíjel nejrychleji.

Autoři studii uzavírají s tím, že marihuana má největší potenciál pro přežití, růst a svou produktivitu v sušárně, která je bohatá na výskyt CO2. V navazujícím výzkumu tytéž autoři potvrdili, že konopí může přežít očekávané zvýšení koncentrace oxidu uhličitého a mnohá sucha.

(red)