Nový britský ministr financí Philip Hammond chce stabilizovat ekonomiku.

Velká Británie nebude mít ani v situaci odchodu z EU krizový státní rozpočet. Ministerstvo financí připraví rozpočet, který bude podporovat ekonomiku. Oznámil to nový ministr financí Philip Hammond

„Trhy potřebují signály jistoty, potřebují vědět, že učiníme vše nutné, abychom udrželi ekonomiku v běhu,“ řekl Hammond.

Podle něj rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie (EU) výrazně negativně ovlivnilo obecnou míru důvěry v ostrovní ekonomice.

Nový ministr zatím nijak nekomentoval záměr svého předchůdce George Osborna na snížení firemních daní z 20 na 15%. Možnost mimořádných rozpočtových opatření ale vyloučil. Snahy o redukci deficitu prosazované svým předchůdcem označil za nutné, ale jejich přesné načasování a rozsah je ve světle nového vývoje k diskusi.

Mayová nastoupila do funkce, jmenovala nové ministry

Do čela britské vlády nastoupila Theresa Mayová. Ta je po Margaret Thatcherové druhou ženou v tomto úřadu v dějinách země. Nahradila Davida Camerona, který odstoupil, poté co se Britové proti jeho vůli rozhodli v referendu pro odchod z EU.

Mayová po svém nástupu do funkce ihned jmenovala ministry nové vlády. Na klíčových postech se objevují známá jména.

Novým ministrem zahraničí se stal londýnský exstarosta Boris Johnson, který byl před červnovým referendem jednou z hlavních tváří brexitu.

Speciálním ministrem pro brexit se stal David Davis, euroskeptik a bývalý stínový ministr vnitra. Ten již dříve uvedl, že se zahájením těchto jednání není třeba spěchat.

Ministrem obrany zůstal Michael Fallon, post ministra mezinárodního obchodu Mayová svěřila Liamu Foxovi.

Postu ministryně vnitra se ujme dosavadní ministryně energetiky Amber Ruddová.

Mayová bude s evropskými partnery dohadovat podmínky odchodu Británie a nové vzájemně uspokojivé vztahy pro další spolupráci. V jednání půjde i o další osud občanů z jiných zemí EU, kteří žijí v Británii, a Britů žijících jinde v unii.

Ve svém prvním projevu před sídlem ministerských předsedů na Downing Street řekla, že vládu hodlá vést ve stejném duchu jako Cameron. Více se ale chce zaměřit na sociální otázky a spravedlnost pro všechny občany.

(red)