Futuristický oděv dokáže již brzy z člověka udělat dokonalého golfistu či chirurga.

Golfový amatér hrající jako nejlepší golfista světa nebo robot provádějící chirurgickou operaci dálkově řízenou lékařem. To už se za pár let může stát realitou díky novému vynálezu japonských vědců z Kansai univerzity. Ti vyvíjejí prototyp oblečení, které umožňuje jejímu nositeli přesně simulovat naprogramované či datově přenesené pohyby. 

Tomoyoshi Yamamoto o projektu říká: „Látka tkaniny generuje elektrickou energii. Je vyrobena ze speciálního piezoelektrického materiálu, který funguje na bázi uhlíkových vláken vyplněných tenkou vrstvou kyseliny mléčné. Tohle složení umožní elektrodám reagovat na tlak, přenést energii a napodobit až 2100 různých pohybů paží.“

Yamamoto dodává, že jsou dva způsoby ovládání obleku. Jeden je dálkový, kdy člověk v daný moment řídí přes internet pohyb nositele obleku. Druhý způsob je naprogramování určitého mechanického pohybu do systému tkaniny.

Na základě této technologie lze pak koordinovat pohyby nositele obleku (ať už robota nebo člověka) při různých manuálních činnostech.

„Oblek může sloužit například k dálkové koordinaci při provádění lékařského zákroku nebo třeba i k simulaci techniky hollywoodského kadeřníka. Z golfového amatéra se může stát profesionální hráč díky obleku, který ho navede ke správnému pohybu paží při úderu. Tkanina bude schopna naprogramovat napodobení většiny manuálních prací dělníků, včetně těch technicky nejnáročnějších jako jemné leštění objektivů,“ uvedl Yamamoto.

Věří, že oblek by mohl být uveden na trh do dvou až tří let. Musí se však ještě vychytat drobné chyby jako vysoké vstupní náklady nebo to, že látka musí vydržet opakované praní.

(red)