Více než 100 tisíc Romů v Česku žije v sociálním vyloučení. (Ilustrační foto)

Více než 113 tisíc Romů v Česku žije v sociálním vyloučení. To je více než polovina všech Romů, kteří obývají Českou republiku. Vyplynulo to z odhadů koordinátorů pro záležitosti romské menšiny ve zprávě o stavu romské menšiny za loňský rok, kterou bude projednávat vláda.

V Ústeckém a Moravskoslezském kraji živí v sociálním vyloučení dvě třetiny tamních romských obyvatel. Podle odhadů žije v Česku celkem zhruba 226 tisíc Romů.

To jsou zhruba 2 procenta obyvatel. Romové jsou tak nejpočetnější národnostní minoritou v ČR. Například na Slovensku však Romové tvoří 9 procent obyvatel.

Podle analýzy se počet chudinských domů, ulic a čtvrtí v ČR mezi lety 2006 až 2014 zdvojnásobil. Zvýšil se ze 300 na 600. Počet lidí, kteří v takových lokalitách bydlí, se zvýšil z 80 tisíc na 115 tisíc. Většinou jsou to právě Romové.

Nejvíc Romů v Česku žije v Ústeckém kraji (cca 58 tisíc) a Moravskoslezském kraji (33 tisíc). Dvě třetiny z nich žijí v sociálním vyloučení.

Naopak v Praze žije v sociálním vyloučení jen 17 procent Romů.

Státní rozpočet ČR vydal v roce 2015 na integraci Romů celkem téměř 67 milionu korun. V roce 2010 šlo na romskou integraci 86,71 milionu.

(red)